31.10.08

Kovan päivän ilta

Huh. Rankka päivä takana: aamuseiskalta bussilla Helsinkiin, siellä Kuntaliiton hallitusta yli yhteen, sitten takaisin Turkuun, suoraan Varissuolle Norssiin, jossa oli vuorossa valvontaluokkani Halloweendisko. Disko päättyi yhdeksältä, siivous oli valmis vähän vaille kymmenen. Huh.

Kaiken kaikkiaan ilta meni kuitenkin tosi kivasti. Diskoon tuli paljon väkeä ja luokkani oppilaat hoitivat tehtävänsä mallikelpoisesti. Silti minullekin riitti puuhaa, ja sain juosta isoa taloa edestakaisin, edestakaisin. Meillä oli puffettia, arpajaisia, ohjelmaa ja kummitusrata. Rata oli hauska uusi kokemus. Illan tuloksena oppilaat saivat kartutettua matkakassaansa ihan kivasti.

Mutta nyt olen ihan loppu. Vaalianalyysi saa siis edelleen odottaa. Päivän aikana paljastui lopullinen äänmääräni: 664. Pari jäi siis uupumaan... Tarkastuslaskenta ei muuttanut Turun valtuuston kokoonpanoa, mutta kylläkin ainakin meidän varavaltuutettujen sisääntulojärjestystä.

29.10.08

Vaihteeksi jotain aivan muuta

Tässä on tultu hymyiltyä vaalikuvissa melkein enemmän kuin laki sallii. Siispä vaihteeksi jotain muuta.

Huomenna Norssilla biletän luokkani kanssa Halloweenia. Ok, amerikkalaista huttua ja silleen, ja ketä kiinnostaa ym. Mutta lasten ja nuorten kanssa voi silti puuhailla kaikenlaista kamalan hauskaa. Olemme valmistelleet kalisevia penneluurankoketjuja, kauhujen tunnelia, lepakkokoristeita ja irvistäviä leivoksia.

Tänään illalla piti kotona sitten miettiä, mitä sitä pukisi päälleen. Tein harjoitelman. Tässä iloksenne toisenlainen vaalikuva: luokanvalvoja helvetistä. Huomiseksi lupaan tehdä meikin huolellisemmin :). Happy Halloween!

Toriparkki lautakunnan pöydällä

Nonni. Kauaa ei tarvinnut juoksuttaa vettä Aurajoessa vaalien jälkeen, kun toriparkki putkahti ympäristö- ja kaavoituslautakunnan pöydälle. Vihreiden edustajat yrittivät estää asian tuomista käsittelyyn tällä tapaa, mutta hävisivät niukasti äänin 9-4 (vastaan 2 vihr + 2 vas). Tiistaina asia jäi vielä pöydälle, mutta kaipa sitä yritetään runnoa eteenpäin jo seuraavassa kokouksessa.

Maanantaina tein omasta mielenkiinnostani vihreiden ryhmäkokouksen aikana sormiharjoituksen demareiden uuden valtuustoryhmän toriparkkikannoista. Siis kannoista heidän oman ilmoituksensa mukaan. Totuus voi tietty olla toinen. Demariryhmän kantahan asian käytännössä ratkaisee. Käytin tietolähteenä Ylen ja Tusarin vaalikoneita. Tässä tulos:

Täysin toriparkin puolella:
Ari Korhonen

Osittain toriparkin puolella:
Jarmo Rosenlöf
Mika Maaskola
Jorma Hellsten
Eeva-Johanna Eloranta

Ei oo mielipidettä:
Jukka Mikkola (tarvitsee lisää tietoa, jossain oli hieman kalleellaan vastustamaan)

Ei sano mitään:
Henry Toivari

Osittain toriparkkia vastaan:
Ilkka Kantola
Seppo Lehtinen
Timo Nurmio
Leena Koikkalainen

Täysin toriparkkia vastaan:
Virpa Puisto
Ruth Hasan
Kjell Lundahn
Piia Elo

Taitaapi käydä niin, että loppuvuodesta punnitaan valtuustossa edustajien moraali.

Vaalianalyysiakin olisi kiva tehdä, mutta ei näin yömyöhällä. Ehkä huomenna sitten. Hyv'yötä.

28.10.08

Kiitos kiitos kiitos!

Kiitos omasta ja puolueeni puolesta! Vihreät Turussa voittivat kaksi lisäpaikkaa (eli nousua yhdeksästä yhteentoista valtuutettuun) ja saimme yli 3000 ääntä enemmän kuin neljän vuoden takaisissa kunnallisvaaleissa, yhteensä 13 514 turkulaisen kannatuksen. Kannatuksemme nousi 15,9 %:iin ja näin ollen etenimme tavoitteeseemme, eli valtuuston kolmanneksi puolueeksi! Kiitos kiitos kiitos!

Oma äänimääräni alustavassa laskennassa on 660 ääntä. Kaunein kiitokseni luottamuksestanne! Kiitos myös niistä kaikista ihanista kannustus- ja onnitteluviesteistä, joita hyvät ystävät ja äänestäjät olette minulle lähettäneet. Sielu oikein hehkuu lämmöstänne! Äänimääräni oli vihreiden kolmanneksi suurin, tästä on upea jatkaa kohti alkavan vaalikauden seikkailuja! Tosin tänään on jo naljailtu, että tarkastuslaskenta voisi kyllä tuoda vielä ne puuttuvat kuusi lisä-ääntä. Sopisi kuulemma niin mainiosti tähän tarkastuslautakunnan puheenjohtajan imagoon...

Vihreät pärjäsivät mainiosti myös valtakunnallisesti. Kannatuksemme nousi uuteen vaaleissa mitattuun ennätykseen, 8,9 %:iin (nousua edellistä kunnallisvaaleista 1,6 %). Etenimme suurissa kaupungeissa, Helsingissä ja Espoossa toiseksi suurimmaksi ja mm. Tampereella ja Oulussa samaiseen 11 valtuutettuun kuin Turussa. Jippiaijei!

Joten arvaatkaapa vaan, oliko eilen vaalivalvojaisissa tunnelma katossa. Tässä alla odotuksen tunnelmaa Castlesta. Mukana oli paljon junioreja, ja vihreiden äänten kertymistapa tiesi heille illan mittaista trilleriä. Me vanhat haukottelimme, että jaa jaa, siellä niitä pikkukuntia ynnäillään, kun kannatusprosenttimme taas kerran laski hitaasti kohti pohjamutia. Nuoret söivät kynsiään ja halailivat toisiaan epäuskoisina ja epätoivoissaan. Vakuuttelumme siitä, että juu juu, kyllä nämä vaalit voitetaan, eivät oikein tuntuneet uppoavan :). Vasta aivan illan loppupuolella alkoi tulla suurten kaupunkien äänimääriä, ja kannatuksemme aloitti tavanomaisen raketinomaisen nousunsa kohti korkeuksia. Siinä sitten vain kiljuttiin, kuinka korkealle tällä kertaa ponkaistaan. Ja ponkaistiinhan sitä. Ensin korkealle, ja sitten ohi vasemmistoliiton. Turussa ja valtakunnallisesti. Jeeeee!

Ihmetystä herättää vain se, miksi tämä kuvio tulee joka vaaleissa yllätyksenä toimittajille. Liitän bloggauksen loppupuolelle kotiin kannetun aamuhesarin kuvia. Katso ja hämmästy maanantaiaamun aviisia.

Mutta asiaan. Tässä uusi valtuustoryhmämme: nimi, äänet, ammatti ja ikä


Niinistö, Ville 1 617
kansanedustaja, riksdagsledamot 32

Rantanen, Elina 895
valt.maist, tutkija 29

Sarlund, Katri 660
FM, biologian ja maantiedon opettaja 43

de Anna, Pauliina 424
FM, opettaja 49

Helva, Mika 386
valt. maisteri, opettaja 44

Hassan, Roda 386
tulkki, kääntäjä 40

Sundqvist, Mikaela 335
forskare i miljöbiologi, ympäristöbiologian tutkija 26

Laaksonen, Mikko 299
FM, suunnittelija 33

Hyytiäinen, Mette 281
kulttuurintuottaja, tuotannon opettaja 30

Wallasvaara, Martti 271
yrittäjä, toimitusjohtaja 46

Luoma, Riitta 261
teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), tapahtumatuottaja 31

Uusia ovat Mikaela, Mikko, Mette, Martti ja Riitta. Seitsemän naista, neljä miestä. Keski-ikä 36,6 vuotta. Kohtalaisen koulutettua väkeä. Ja lähes puolet näyttää alkavan M-kirjaimella. Hmm.

Tässä tunnelmakuvia valituista: ensi Elina, Mette ja Mikaela. Varakansanedustajamme Elina sai naisista parhaiten ääniä. Ja ihmekös tuo, Elina on yhdessä kaudessa pätevöitynyt tosi hyväksi valtuutetuksi.


Sitten Martti.


Mette, Riitta ja Roda.


Turun Vihreiden puheenjohtaja ja ensimmäinen varavaltuutettu Riitta Koskimies, Mikko ja Mikaela.


Mika ja Pauliina. Vanhat konkarit kaupunginhallituksesta.


Ja sitten ne aamun Hesarin otsikot. Helsinki on siis se nuorehko kylä idässä. Se, jonka valtuustossa me vihreät nousimme toiseksi suurimmaksi puolueeksi, ja jossa demarit romahtivat (kok 26. vihr 21, sdp 16). Kuva 1: "Sade huuhtoi vihreiden ääneet viemäriin". Miten runollista!


Kuva 2. "Vihreät menettivät tilaisuutensa nousta Helsingin kakkospuolueeksi".


Kuva 3. Uusien valtuustojen kokoonpanot kuvien kera. Ääniä laskettu jo peräti 31 %.


Haloo Hesari! Mihin osoitteeseen tämän epäkurantin numeron voi palauttaa?

Juhlat jatkuivat pikkutunneille. Aamulle oli edessä aikainen nousu, maakuntahallituksen lausuntojaosto aloitti työnsä 8.30. Maakuntahallituksessa odotti vielä iloinen yllätys. Tiedättehän: kuin saisi jouluaattona avata lahjoja sydämensä kyllyydestä. Ja kun sitten herää joulupäivänä aamiaispöytään, joku sanookin, että katso, nämä lahjat jäi vielä avaamatta!

Eli: maakuntaliitossa minulle kerrottiin, että olimme voittaneet sielläkin. Kannatuksemme Varsinais-Suomessa oli noussut niin paljon, että saamme uuteen maakuntahallitukseen kaksi vihreää edustajaa! Jee! Jee! Jee! Paikka siirtyy meille keskustalta. Maakuntavaltuustossa edustajiemme määrä nousee kahdella.

Maakuntahallituksen jälkeen oli tänään vuorossa tarkastuslautakunnan jaoston kokous, sitten valtuustoryhmä ja lopuksi valtuusto. Varsinainen kokouspäivä, siis. Töissä hommia hoiti sijaisopettaja. Maakuntahallituksen esityslistan löydät täältä ja täältä taas maakuntajohtajan katsauksen ja kaupunginvaltuuston esityslistan.

Valtuustossa kiinnostavin ja puhuttavin asia oli ensin vuoden talousarvion esittely. Valtuutetut kyselivät aktiivisesti, ja ainakin seuraavat aiheet tuli tiedusteltua: lisätalousarvion tekemisen kipupiste, sataman Linnankiinteistön myynnin tuotto, peruspalvelupuolen arvion pitävyys, kulttuuritoimen valtionosuudet, talouden suunnitelma B budjetin pohjan pettäessä, ankkurilapset, Yhteiskuntasuunnitteluyhdistyksen tilanne, preventiiviset toimen lapsiperheille, omaishoidon tuki, aluepelastuslautakunnan tilanne, yhtiöiden ym. peruspääoman korolle asetetut tavoitteet, kestävän kehityksen puutteelliset tavoitteet, ennaltaehkäisevyys, tietojärjestelmäinvestoinnit, kiinteistöjen myyntitavoiteet, taiteilijoiden työtilat, SoTe-talon 11 miljoonan investointi, korkokulujen nousu, pitkaaikaisen asunnottomuuden vähentäminen, rakennusalan työttömät ja koko joukon muita kysymyksiä kuten linja-autoliikenteen tilanne.

Jätin myös yhden aloitteen. Ajatus on torilla esiin noussut erään kaupunkilaisen harras toive, aito joulukuusi suurtorille. Ja samaa on moni muukin ehtinyt toivoa vuosien mittaan. Kas tässä.

Valtuustoaloite aidon joulukuusen tuomiseksi Turun kauppatorille


Esitän, että Turun kauppatorille sijoitetaan joulunajaksi aito joulukuusi. Lukuisat kaupunkilaiset ovat toivoneet, että torilla olisi joulunajan tunnelmaa luomassa aito valaistu kuusi. Joulunaika on yhä useammin lumeton ja siksi kovin pimeä. On ymmärrettävää, että kaupunkilaiset kaipaavat torille tunnelmanluojaksi valaistua joulukuusta.

Turun ja koko maan ykköskuusi on jatkossakin Tuomiokirkon edustalle pystytettävä kuusi. Torin kuusen ei tarvitse eikä pidä kilpailla koossa ja näyttävyydessä ykköskuusen kanssa, vaan keskelle toria voitaisiin vuosittain sijoittaa tavallisen "torikuusen" kokoinen kaunismuotoinen kotimainen valaistu kuusipuu.

Nyt nukkumaan. Hyvää yötä!

25.10.08

Kampanja on ohi. Iso kiitos kaikille puurtaneille!

Kunnallisvaalikampanja on minun osaltani ohi. Tässä odotellaan enää vain teidän äänestäjien tuomiota. Sunnuntain lehdessä pitäisi olla vielä yksi ilmoitus. Vaaliteemani löydät nettisivuiltani ja blogista voi lukea kaikenlaista ajatuksistani. Soittaakin voi, jos on kysyttävää. Puhelin on 050 544 2683. Mutta ei mielellään yöllä, kiitos. Huomenna aamupäivällä olen tavattavissa Osaava Nainen -messuilla A-hallissa klo 11-13 ja kotiin tullessani piipahdan varmaan katsomassa, miten kauppatorin kasvihuonetta puretaan. Mutta se on enempi sellaista normaalielämää, kuntavaalikampanja oli nyt tässä.

Tänään lauantaina, viimeisenä kampanjapäivänä, olin kaduilla jakamassa esitteitä ja vaalilehtiä ja juttelemassa ihmisten kanssa. Kävin myös kuuntelemassa Thalia-torilla joukkoliikenneaiheista paneelia, jossa mieheni Risto Kankaanpää (kuvassa keskellä, tuo mikrofonia pitelevä raitapaita) teki ensiesiintymisensä panelistina. Hyvin sujui.


Meillä on tosiaan perheessä nyt kaksi ehdokasta. Puolisoni on virallisena turkulaisena suhteellisen tuore, mutta epävirallisesti hän on enemmän tai vähemmän pakon sanelemana seurannut minun kauttani Turun asioita jo yli kymmenen vuotta. Että ei ihan vihreä vihreä vihreä. (On se ihan järkevä lause! :) Fiksu ja hyvä mies se on, saa sitäkin äänestää ...

Kaupungilla paistoi tänään aurinko ja ilmassa oli vaalijuhlan tuntua. Ehdokkaita vilisi joka puolella ja me kaikki tyrkytimme mainoksiamme niin että äänestäjää varmaan ahdisti. En tiedä muista puolueista, mutta meille vihreille tämä on ollut hyvä kampanja. En muista koskaan saaneeni kaupunkilaisilta niin paljoa positiivista palautetta ja kannustusta kuin nyt on saatu. Ja nimenomaan puolueena, ryhmänä! Välillä on tuntunut siltä, että ihmiset suorastaan henkisesti kannattelevat meitä. Politiikassa on tullut totuttua enempi vähättelyyn, tuhahteluihin ja moitteisiin, nyt meille hymyillään, meitä taputetaan olalle ja kehotetaan jatkamaan! Kiitos kiitos kaikesta kannustuksesta, ette usko miten hyvältä se vuosien työn jälkeen tuntuu! Huomenna sitten nähdään, kantautuuko kannustus myös vaaliuurniin saakka. Sää ei lupaa hyvää, mutta älkää antako ilmastonmuutoksen myrskytuulien estää teitä pelastamasta ilmastoa ;).

Hyväntuulisia ovat olleet myös ehdokkaamme. On ollut upea katsella, miten niin moni on pystynyt omasta työstään, opiskeluistaan, perheestään ja muista sitoumuksistaan huolimatta antamaan niin paljon aikaansa vaalityölle. Olen ihaillen seurannut sitä ahkeraa vaalipakerrusta, mihin ehdokkaat ovat pystyneet irrottautumaan. Kasvihuoneella on käynyt väkeä jatkuvana virtana ja ehdokkaat ovat pystyneet jalkautumaan kaduille ihmisten tavattaviksi. Rahaa ja mainontaa meillä ei ole ollut paljoa, mutta intoa ja tekemisen halua sitten sitäkin enemmän. Erityisesti olen ihaillut nuorten antaumuksellista puurtamista, mutta toki moni vanhempikin on tehnyt tosi tosi paljon. Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan burn outiin saakka. Kiitos kaikille vihreille kanssaehdokkaille, kiitos tukiryhmissä toimineille ja kiitos viran puolesta pakertaneille!

Ainoa negatiivista kampanjaihmetystä herättänyt asia on ollut ulkovaalimainoksiimme kohdistunut tuhoamisvimma. Ainahan vaalimainoksia töhritään ja rikotaan jonkin verran, mutta tänä vuonna sitä on tapahtunut runsaasti ja erityisesti meidän vihreiden kohdalla. Ihmettelen vähän, on vaikea kuvitella, että joku inhoaisi meitä rauhaa rakastavia vihreitä näin paljoa. Mutta kai se sitten kertoo vallasta ja vaikutusvallasta. Kukapa nyt tyhjän takia vaivautuisi moiseen kiusantekoon. Kurjaa on ollut myös se, että mainosten kunnostus on hoitunut tavallistakin kehnommin. Kaupungin on syytä seuraavien vaalien alla miettiä, kenelle vaalimainospaikkojen hoitaminen annetaan. Me puolueet maksamme paikoista ja niiden hoidosta aika suolaisesti (liki 900 euroa/ryhmä), joten odotamme myös rikottujen ja töhrittyjen mainosten huoltoa. Esimerkiksi omien kotikulmiemme rikki potkittua mainosta ei ole saatu vaihdettua kahden viikon aikana, lukuisista huomautuksista huolimatta.

Takaisin iloisempiin asioihin. Tässä pari kuvaa lauantailta. Ensin Tuija Ollikkala ja Mona Nylund Thalian paneelissa...


... ja sitten Saara Ilvessalo, hänen tukiryhmäläisensä ja Mari Kekkonen kampanjoimassa kävelykadulla. Taustalla Samuli Lintula, niinikään kampanjoimassa.


Vihreiden vaalivalvojaiset on huomenna ravintola Castlessa Eerikinkatu 6. Bileet alkavat jo ennen seitsemää, mutta tunnelma tihenee kun tulos lähenee ja ihmiset palailevat vaalilautakunnista. Tervetuloa mukaan jännittämään, voittavatko vihreät ja muuttuuko Turun valtuuston kokoonpano!

Ennen bloggauksen päättämisestä vielä onnittelut Tampereelle! Tamperelainen Amu Urhonen on tänään valittu valtakunnallisen vammaisjärjestö Kynnys ry:n puheenjohtajaksi vuodelle 2009. Amu on tuttu vihreä, sitkeä vammaisten oikeuksien puolustaja ja toimi edellisessä puoluevaltuuskunnassani varapuheenjohtajana. Amun kautta olen entistä paremmin oppinut ymmärtämään kaikenlaisen esteettömyyden merkitystä. Amun blogi löytyy täältä. Onnea Amu!

Lopuksi vielä vaalikrapula-aiheinen kuva kauppatorilta otsikolla "Varpunen vaaliaamuna". Pääosissa varpunen, tyhjä Reilu Suomi -demaripallo ja tallaantunut ruusunlehti. Arki alkaa taas maanantaina, jolloin on tiukka kokouspäivä ihan tavallisten asioiden parissa. Eli nyt lukemaan esityslistoja, mitä muutakaan sitä ihminen lauantai-iltana tekisi ;).


Toriparkista ja muuta tylsää

Toriparkkikaava saa mielenkiintoisia ja aikas ällöttäviä käänteitä. Listaesitys ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle on valmiina odottamassa, ja vielä tiistaina lautakunnan esittelijä oli tuomassa sitä ensi viikon kokoukseen, kaksi päivää vaalien jälkeen. Pikkulintujen sirkutus kuitenkin kertoi, että lautakunnan demaripuheenjohtaja puuttui peliin, ja esitys tulee vasta hieman myöhemmin. Saa nähdä, tuleeko pöytäjakeluna.

Perjantain Turun Sanomissa kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen kertoo suunnitellusta aikataulusta, että tarkoitus on tuoda asemakaava valtuuston käsittelyyn 1. joulukuuta. Koska ensimmäisellä käsittelykerralla asian saa pöydälle 17 valtuutetulla, varsinainen päätös on tarkoitus tehdä vanhan valtuuston viimeisessä kokouksessa 15. joulukuutta.

Hyi että. Toriparkki nyt vaan on turkulaisille tärkeä asia, vastustusmielessä. Se ainakin on käynyt selväksi katukampanjoinnin aikana. Ihmiset pysähtyvät kysymään ensin yhtä tai kahta muuta asiaa, minkä jälkeen tulee säännönmukaisesti: "Entäs sitten se toriparkki? Mitä sinä (tai vihreät) siitä ajattelet(te)?" Tähän on ollut ilo vastata: "Meillä kaikki 100 ehdokasta vastustavat toriparkkia.".

Parin viikon kadulla seisomisen jälkeen voi kohtalaisella varmuudella todeta, että turkulaiset EIVÄT HALUA toriparkkia. He EIVÄT KANNATA sitä. Vain muutama toriparkin kannattaja on käynyt juttelemassa, ja heistäkin osa on ollut kokoomuksen ehdokkaita tai jäseniä.

Jos sunnuntain vaalituloksesta voidaan edes jollakin varmuudella lukea, että ihmiset eivät ole vain vastustaneet toriparkkia kadulla, vaan myös äänestäneet kantansa mukaisesti, on täysin epäeettistä, että toriparkista päättäisi vanha valtuusto. Kyseessä on iso asia, vuosikausien rakennusprojekti, joka vaikuttaa kaikkien ydinkeskustassa asioivien elämään. Demokraattisessa järjestelmässä on kuunneltava demokraattisesti ilmaistua mielipidettä, muu on kansanvallan pilkkaamista.

Vieritän vastuun tilanteesta kaupungin virkamiesjohdolle ja kaupunginhallitukselle. Virkamiesjohdon on syytä ottaa sunnuntain vaalitulos vakavasti, ja olla tuomatta toriparkkiasiaa enää tämän valtuuston päätettäväksi. Jos virkamiesjohto kieltäytyy tunnustamasta odotettavissa olevaa demokraattisen järjestelmän mielipiteenilmaisua, on kaupunginhallituksen puheenjohtajansa Aila Harjanteen johdolla otettava vastuu siitä, että kansalaisten mielipiteenilmaisua (jonka siis uskon tulevan, huom.) ei vedetä lokaan, kölin ali eikä höplästä.

Päivän muihin ikäviin uutisiin kuuluu se, että Turun Radion nettiuutisten mukaan Varsinais-Suomen maakaasuputkihanke olisi jämähtämässä jäihin. Neste Oil ei toteuta jatkojalostusyksikköä Naantaliin. Edellytyksiä suurinvestoinnille ei katsota olevan kansainvälisen talouden epävarmuuden ja hankkeen kalleuden takia. Gasumin toimitusjohtaja Antero Jännes vahvistaa, että maakaasuputken suunnittelu menee jäihin eli siirtyy hamaan tulevaisuuteeen Neste Oilin päätöksen takia. Pannahinen. Maakaasua olisi totta vie tarvitttu korvaamaa kivihiilen käyttöä seudullisena energianlähteenä. Pyh. Pah. Pöh.

Vaalibudjettini kunnallisvaaleissa 2008

Perjantai-ilta. Nyt on aikaa maksaa loput laskut, ynnätä luvut yhteen ja julkistaa vaalibudjetti. Loppusumma on vielä hieman sinne päin, sillä ainakin taittolaskut puuttuvat toistaiseksi. Mutta sillä tarkkuudella kuin osaan nyt sanoa: vaalibudjettini, olkaa hyvä.

Menot:
  • Turun vihreiden ehdokasmaksu 100,-
  • Kuvausmeikki 64,-
  • Osuus yhteismainoksesta 34,50
  • Osuus yhteismainoksesta 142,-
  • Osuus yhteismainoksesta 207,52
  • Oma mainos 355,26
  • Vaaliesitteet 455,62
  • Taittokulut ?
Menot yhteensä toistaiseksi 1358,9 euroa


Tulot:
  • Tuki lähisukulaiselta 500,-

Omaa maksettavaa jää toistaiseksi: 858,90 euroa

Muu rahanarvoinen tuki:
  • Mukanaolo Vihreät Naiset ry:n kampanjassa (yksi lehtimainos), osuus 142,-
  • Mukanaolo Vihreän liiton rahoittamassa Itä-Turku-projektissa (lehtimainos ja esite), osuus 305,-
Koko kampanjan yhteenlaskettu kustannus 25.10. tilanteen mukaan 1805,90 euroa.

Valokuvaus ja Turun Seudun Vihreät ry:n mainoksissa ja vaalilehdessä mukanaolo sisältyy ehdokasmaksuun. Turun Seudun Vihreät ry on rahoittanut oman kampanjansa paitsi ehdokasmaksuilla erityisesti vaalikauden aikaan luottamushenkilöiden kokouspalkkoista peritystä 20% "puolueverosta".

Jälleen kerran olen siis suoriutunut kampanjastani ilman minkäänlaisten taloudellisten taustakytkösten ja sitoumusten syntymistä. Itse pidän sitä isona plussana. Miinuspuolelle laskettakoon sitten kampanjan pieni koko ja heikonpuoleinen näkyvyys. Ilmoituksia taisi alunperin olla tarkoitus ostaa hieman enemmänkin, mutta koska olen koko ajan ollut töissä ja muutenkin kiireinen, jäi kampanja hieman puolivahingossa oikeastaan pienemmäksi kuin alun perin suunnittelin. Hyvä juttu sinällään, sillä olemme kotona ryhtymässä puolikkaaseen keittiöremonttiin ja on kiva, että säästötilille jäi vähän rahaa sitäkin varten.

Lopuksi vielä vaalikonevastaukseni äänestyspäätöstä varten:

Katri Ylen vaalikoneessa

Katri Turun Sanomien vaalikoneessa

Katri Maikkarin vaalikoneessa

Toivottavasti sunnuntaina Turun yli ei pyyhällä vain syysmyrsky, vaan oikea poliittinen myrsky, joka muuttaa valtuuston asetelmia vihreämpään suuntaan. Hyvää äänestysintoa!

22.10.08

Tori(parkki)kaava tulossa käsittelyyn ensi viikolla

Jaahas. Kuulin pikkulinnuilta, että tori(parkki)kaava on tulossa ympäristö- ja kaavoituslautakunnan käsittelyyn ensi viikon tiistaina eli kaksi päivää kunnallisvaalien jälkeen. Varmaankin puhdasta sattumaa...?

Keskiyön päivitys: paneelia ja muuta

Päivän "askareet" on pulkassa. Koulussa on oltu, vaalikampanjaa on tehty Turku-TV:ssä, sähköpostikyselyihin vastattu ja illan kotihommat eli huomisen koulutyöt on repussa. Siis lyhyt päivitys kunnallisvaalikampanjan tilanteesta.

Huomessa keskiviikkona olen klo 18 Turun alueellisen vanhempainyhdistyksen ja Turun opettajien ammattiyhdistuksen kouluaiheisessa paneelissa Alvarium-auditoriossa, Puutarhakatu 8 (vanha Maalaistentalo, se Alvar Aalon valkoinen pytinki Humalistonkadun ja Puutarhakadun kulmassa). Tilaisuuteen on kutsun mukaan kutsuttu kaikki turkulaisten koulujen oppilaiden vanhemmat ja turkulaiset opettajat - eli sinne vaan, keitä kiinnostaa.

Turku-telkkarin juttu tänään meni ihan kivasti. Saimme Niinistön Villen kanssa kohtalaisesti puhuttua vihreitä teemoja, ja Jukka Vihanto antoi uusille kasvoillemme eli Mette Hyytiäiselle ja Jarkko J Saariselle kivasti aikaa esitellä itseään ja teemojaan. Hyvä hyvä, hienosti pärjätty, juniorit :).

Ohjelmaa varten ynnäilin eilen ehdokaslistamme tietoja. Meillä on siis Turussa sata vihreää ehdokasta, joista 50 on naisia ja 50 miehiä. Ehdokaslistamme keski-ikä on 37 vuotta - nuorta sakkia. Ehdokkaista 39 on alle 30-vuotiaita! Se on paljon, se. Viisi ehdokasta on yli 60-vuotiaita. Ja lista laatu kokonaisuudessaan kerrassaan verraton! Tosi mukavia ja ahkeran oloisia ihmisiä, ainakin kampanjoinnista päätellen.

Huomenna menen töiden jälkeen ja ennen paneelia hetkeksi jakamaan muun porukan kera mainoksia Varissuon Itäkeskukseen, jos vain suinkin ehdin.

Torstaina olen illalla varmaankin torilla puoli viiden jälkeen, perjantaina jossain ja lauantaina torilla ja kävelykadulla. Tervetuloa tapaamaan ja juttelemaan! Sunnuntaiaamupäivänä olen ilmoittautunut päivystämään Osaava Nainen -messuilla messukojulla, minulla kun on silloin siihen aikaa lähes kaikkien muiden ollessa vaalilautakunnissa. Jossain välissä pitää ehtiä lukea paperit maanantain kokouksia varten, sillä arki alkaa heti vaalien jälkeen. Maanantai on tiukka kokouspäivä: maakuntahallitus, tarkastuslautakunnan ohjausryhmä, valtuustoryhmä ja kaupunginvaltuusto.

Kaikenlaista politiikkaan liittyvääkin olisi mielessä, mutta nyt täytyy pitää kiinni levosta ja mennä nukkumaan. Yritän ehtiä huomenna kasaamaan tänne tähänastisen vaalirahoitusilmoitukseni, saan sen kyllä arvioiduksi ihan kohtalaisella tarkkuudella. Vihreä liitto jo julkistikin tänään oman vaalirahoituksensa. Tsekkaa puolueen ilmoitus täältä.

20.10.08

Vastustusta myös Pitkämäen asemakaavalle

Lisää infoa kaupunkilaisten yhteydenottojen innoittamana. Myös Pitkämäkeen suunniteltu merkittävää tie- ja liikerakentamista sisältävä asemakaava herättää odotetusti vastustusta. Nettiadressin löydät osoitteesta

http://www.adressit.com/kiistakaavan_vastustaminen

Lisätietoa asiasta löydät ympäristö- ja kaavoituslautakunnan pöytäkirjasta. Kapinahenki herää...

Hepokullan puiston ja Rakuunapuiston puolesta!

Suunnitteluvarauksen myöntäminen Hepokullan puistoon ei ole ollut ajatuksena siitä parhaimmasta päästä. Olen raivonnut kaupungin omista säännöistään ja suunnitelmistaan piittaamattomasta toiminnasta jo Vasaramäen Rakuunapuiston kohdalla (bloggaukset 8.6.2007 , 15.6.2007, 21.6.2007), ja niin on moni muukin. Rakuunapuiston osallistumis- ja arviointisuunnitelma tulee muuten ympäristö- ja kaavoituslautakunnan käsittelyyn tämän viikon tiistaina. Eli kaupunki on viemässä hölmöä suunnitelmaa eteenpäin. Vihreät tulevat vastustamaan kaavoittamisen aloittamista, näin valtuustoryhmämme linjasi sunnuntai-iltana.

Viime torstaina lautakunnan esityslistan kautta julki tulleesta Rakuunapuiston osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (OAS) käy ilmi, että kaavahankkeesta ollaan järjestämässä yleisötilaisuutta keskiviikkona 22.10.2008 kello 18.00 Vasaramäen koululla, os. Lehmustie 7. Aika hoppu on, kun itse OAS pitäisi vasta hyväksyä edellisenä päivänä lautakunnassa! Entä jos lautakunta hylkää kaavahankkeen? Tai jättää OAS:n pöydälle? Miten alueen asukkaat ja muut kiinnostuneet ehtivät tällä aikataululla saada asiasta tiedon ajoissa, jotta pääsevät osallistumaan tilaisuuteen? Onko tämä nyt asiallista menettelyä ollenkaan? Hanketta esittelevät suunnitteluvarauksen saajan edustajat ja kaavan valmistelija kaupungin edustajana. Ikävä kyllä en itse pääse tuolloin paikalle, kun olen samaan aikaan toisaalla kouluaiheisessa paneelissa panelistina. Mutta toivottavasti te muut menette sankoin joukoin ja panette kampoihin tälle(kin) pöljälle hankkeelle.

En lähde nyt käsittelemään laajemmin suunnitteluvarausten käyttöön liittyviä vääryyksiä, olen kirjoittanut niistä pitkälti Rakuunapuiston kohdalla. Mutta mainostan Hepokullan alueen asukkaiden aktiivisuutta: he kokoavat puistonsa puolesta adressia. Nettiadressi löytyy osoitteesta

http://www.adressit.com/pro-hepokullan-puisto

Klikkaa itsesi sinne ja allekirjoita.

Suunnitteluvarauskäytännön kritiikkiä löytyy muuten myös kaupungin viime vuoden arviointikertomuksen sivulta 36. Ja ihan minusta riippumatta, vaikka kyseisen lautakunnan puheenjohtaja olenkin. Panin kertomusta valmisteltaessa tyydytyksellä merkille, että revisiotoimistokin oli kiinnittänyt huomiota suunnitteluvarauskäytäntöön liittyviin ongelmiin.

Sormet siis pois kaupungin asukkaiden virkistysalueista! Vai pitäisikö sanoa sorkat?

19.10.08

Eläinhoitolan tilanteesta

Aikapula vaivaa edelleen ja blogin päivitys ontuu. Torilla ja sähköpostitse on kuitenkin kyselty aika paljon omistani ja yleisemmin vihreiden kannoista eläinhoitolan tilanteeseen, joten tässä siitä lyhyesti.

Ensinnäkin pahoitteluni, että en saamastani kutsusta huolimatta päässyt tutustumaan eläinhoitolan tilanteeseen pari viikkoa takaperin. Minulla oli pätevä syy olla poissa: lauantaityöpäivä. Norssi viettää viikon syyslomaa, joten teemme korvaukseksi aina kaksi lauantaityöpäivää vuodessa. Kyseisen lauantaiaamupäivän vietin valvontaluokkani kanssa ja iltapäivän opettajien vesopäivässä, joten poissaolomahdollisuutta työtehtävistä ei ollut.

Sitten eläinhoitolan tilanteeseen. Kyllä, kannatan eläinhoitolan tilojen uusimista. Mutta niin kannattaa koko nykyinen valtuusto. Hankkeelle on jo myönnetty vuoden 2008 talousarviossa aloittava rahoitus (100 000 euroa) ja taloussuunnitelmassa on ollut tarkoitus ohjata vuodelle 2009 2 300 000 euroa. Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä ensi vuodella hanke näyttää myös olevan mukana, joskaan sitä ei ole rasteroitu sitovaksi, eli aikataulun venyminen on mahdollista. Hankkeen kokonaiskustannus näyttää nouseen 3 624 000 euroon ja kustannukset on jyvitetty vuosille 2009 ja 2010. Luonnonvaraisten eläinten talon rakentamiseen Turku saa Turun Eläinsuojeluyhdistykseltä avustusta 500 000 euroa.

Tarkensin hankkeen tilanteen eilen kiinteistölautakunnan vihreältä jäseneltä Henrik Elfvingiltä. Henrik kertoi, että kiinteistölautakunta on 27.8. hyväksynyt uuden eläinhoitolan hankesuunnitelman. Lautakunnan päätös löytyy täältä. Eläinhoitolan sijoituspaikkaan lautakunta päätti olla ottamatta kantaa, vaan jätti sen kaupunginhallituksen pohdittavaksi.

Uuden eläinhoitolan hankesuunnitelma on nyt siis matkalla kaupunginhallituksen käsittelyyn ja sieltä kaupunginvaltuustoon lopullisesti hyväksyttäväksi. Asiasta kiinnostuneet: vahtikaa kaupunginhallituksen esityslistoja. Vielä asia ei ole sinne edennyt.

Sijoituspaikasta esityslistalla sanotaan näin:

Hankesuunnitelmaa on edeltänyt kahdeksan eri vaihtoehtoisen sijoituspaikan tutkiminen. Näistä on hankesuunnitelmaan valittu neljä vaihtoehtoa tarkempaan tarkasteluun: Lausteen koulun tontti, Paimalan koulun tontti, Turun eläinsuojeluyhdistyksen omistama Luikkio Naantalissa ja eläinhoitolan nykyinen tontti.

Hankesuunnitelmassa tutkituista vaihtoehdoista Lausteen koulun ja Paimalan koulun tontit ovat toteuttamiskelpoisia. Eläinsuojeluyhdistyksen omistama tontti on huonojen liikenneyhteyksien vuoksi vaikeasti saavutettavissa. Eläinhoitolan nykyinen tontti Impivaaran alueella halutaan ulkoilu- ja virkistyskäyttöön.

Paimalan koulun tontti sijaitsee kaavoittamattomalla alueella. Ennen rakennusluvan hakemista on tontille haettava poikkeuslupaa tai odotettava asemakaavan voimaantuloa. Rakennushanke on 3.11.2000 asemakaavaluonnoksen mukainen.

Lausteen koulun tontti on asemakaavassa merkitty teollisuusrakennusten ja -laitosten korttelialueeksi. Tontista suurin osa on vuokrattu Onvest Oy:lle. Hankkeen toteuttaminen vaatii kaavamuutoksen ja uuden maanvuokrasopimuksen Onvest oy:n kanssa. Vuokra-alueen rajojen muuttaminen on mahdollista ainoastaan vuokramiehen suostumuksella.

Mikäli hanke päätetään toteuttaa Paimalan koulun tontille, rakennussuunnittelu on tarkoitus käynnistää heti hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Mikäli hanke päätetään toteuttaa Lausteen koulun tontille, rakennussuunnittelu on tarkoitus käynnistää heti kaavamuutoksen voimaan tulon jälkeen.

Mikäli kaavoituksen aikataulu sallii, rakentaminen pyritään aloittamaan vuonna 2009 niin, että hanke olisi valmis kesällä 2010 tai viimeistään kesällä 2011.

Minulla ei ole toistaiseksi ollut kantaa siihen, tulisiko toiminta sijoittaa Paimalaan vai Lausteelle. Molemmat ovat varmasti ihan kelpo paikkoja. Siihen en usko ollenkaan, että eläinhoitolan toimintaa kannattaisi ulkoistaa sen enempää taloudellisista kuin toiminnallisistakaan syistä. Hoitolalle hankitaan kunnon tilat ja Heidi Leyser jatkaa työtään kuten ennenkin, mutta asiallisissa tiloissa.

Vihreiden toiminnasta asiassa voin sanoa sen, että edustajamme kiinteistölautakunnassa ovat yrittäneet lykkiä asiaa eteenpäin, hanke kun on jämähtänyt vähän väliä virkamieskoneistoon. Saa nähdä, tuleeko asiasta vielä poliittista tai virkamiesvääntöä vai mennäänkö näiden suunnitelmien mukaan. Hankkeen olisi aiheellista edetä sutjakkaasti, eläinhoitola on sentään odottanut uusia jo tiloja varmaan kohta kymmenisen vuotta.

17.10.08

Nopea päivitys

Onpa pitänyt haipakkaa. Yritän ehtiä lauantaina kirjoittamaan viikon tapahtumista, mutta sitä ennen lyhyt kampanjainfo:

Olen tavattavissa kauppatorilla kasvihuoneella lauantaina ainakin klo 10-12, mahdollisesti myöhemminkin. Todennäköisesti olen siellä myös maanantai-iltapäivänä noin klo 15 jälkeen, eli kunhan pääsen töistä tulemaan.

Tiistaina 21.10. klo 19 olen Ville Niinistön kanssa Turku-TV:ssä Jukka Wihannon vieraana haastatteluohjelmassa edustamassa Vihreitä.

Keskiviikkona 22.10. klo 18 olen Turun alueellisen vanhempainyhdistyksen, Turvary ry:n ja Turun opettajien ammattiyhdistys ry:n kouluaiheisessa paneelissa Alvarium-auditoriossa, Puutarhakatu 8.

Lopuksi pari kampanjakuvaa kasvihuoneelta viikon varrelta:

Maanantaina Turussa kävi vierailulla kansanedustaja, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki, kuvassa vasemmalla. Keskellä Keijo Luoto ja oikealla nuorin ehdokkaamme Saara Ilvessalo.


Kostea on aika laimea sana kuvaamaan torstain säätilaa. Vaan sinnikäät vihreät pitivät pintansa kauppatorilla: kuvassa vesipesun kestävät Mette Hyytiäinen (vasemmalla) ja Ville Kettunen (oikealla varjon alla). Muu tori olikin sitten jokseenkin autiona. Sadekaan ei onnistunut pesemään pois hyväntuulisten vihreiden ehdokkaiden hymyjä ;).

13.10.08

Kolme asiaa: Vihreiden talousohjelma, ViSiO:n ruuhkamaksumalli ja asunnottomien yö

Olen juuri oppinut Alexander Stubbin haastattelusta, että pitää aina esittää kolme asiaa. No esitetään.

Asia 1: Turun vihreä valtuustoryhmä julkisti tänään kestävän kehityksen talousohjelmansa. Löydät sen täältä.

Valtuustoryhmä on tehnyt talousohjelmansa puheenvuoroksi siihen keskusteluun, mitä valtuustoryhmien pitäisi käydä kaupungin talouden tasapainottamisesta. Ongelmamme ovat syviä ja meillä on valtavan paljon tehtävää, koko Turku-konserni pitää perata läpi. Vaikeutta lisää se, että teemme jo nyt valmiiksi paljon asioita varsin edullisesti mm. terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa ja opetustoimessa - löysää leikattavaa ei itse toiminnassa juuri ole, ennemminkin päinvastoin. Lisäksi ikärakenteemme on jo nyt haastava - suurista kaupungeista vanhin - ja haastavuus vain lisääntyy lähivuosien myötä. Eli suomeksi: palveluntarve kasvaa väestön vanhetessa.

Mikään juustohöyläys ei siis pelasta Turun taloutta. Tarvitsemme a) rakenteellisia muutoksia kuten koko palveluverkon läpikäymisen ja tehostamisen, b) lyhyen tähtäimen toimintamuutoksia, joilla pyritään välittömään taloudelliseen helpotukseen ja c) pitkän tähtäimen muutoksia, joilla pyritään saamaan talouden pohja kestävälle tolalle. Ennaltaehkäisy kuuluu näihin pitkän tähtäimen taloudellista vakautta tuoviin toimiin.

Jo nyt olemme pahasti myöhässä toimenpiteiden kanssa. Ensin demarit vetäytyivät ns. viisaiden ryhmän perustamisesta, sitä kautta olisimme jo pari vuotta sitten päässeet poliittisesti talousohjelman tekoon. Sitten viime keväänä demarit kokoomuksen suostumuksella laimensivat vielä ns. Pukkisen paperin ohjausvaikutusta ensi vuoden talousarvion valmistelussa. Mitään hyväksyttyä talousohjelmaa ei siis ole. Poliittinen sitoutuminen puuttuu tykkänään eikä neuvotteluja käydä, vaikka selvää on, että vain neuvottelujen kautta voimme saada aikaan paperin, johon kaikki pystyvät sitoutumaan. Ilman sitä tämä on vain tällaista asiakohtaista riitelyä.

Muutosvalmiutta organisaatiossamme on, käsittääkseni. Ainakin sellaisen vaikutelman olen saanut henkilöstön kanssa käymissäni keskusteluissa. Muutos pitää kuitenkin johtaa ja toteuttaa siten, että henkilöstön ja asukkaiden luottamus säilyy, mielellään jopa kasvaa. Sellainen prosessi edellyttää sekä virkamies- että poliittiselta johdolta paljon hikeä, jalkatyötä ja keskustelukykyä. Saa nähdä, löytyykö. Tavoitteena on oltava tuottavuuden kasvattaminen, toimintatapojen uudistaminen ja optimointi, turhan karsiminen ja hallinnollisten raja-aitojen kaataminen.

Tsekkaa ohjelmamme, jos kaupungin talous kiinnostaa. Lopullinen totuus ohjelma ei varmasti ole, mutta toivottavasti yksi tärkeä puheenvuoro talouskeskustelussa. Asiallista olisi, että kokoomus ja demarit julkistaisivat pikaisesti omat linjauksensa. Keskusta julkisti jo omansa, mutta sitä paperia en vielä ole nähnyt. Mahtaako löytyä netistä?

Asia 2: Kaupunkiliikennemaksu eli Vihreän sivistysliiton ajatushautomon ruuhkamaksumalli julkistettiin tänään. Lisätietoa asiasta saat täältä. Sopii toivoa, että malli herättää keskustelua.

Asia 3: Tällä viikolla vietetään asunnottomien yötä. Turun tapahtuma on perjantaina kauppatorilla klo 18:00–22:00. Katso tarkemmat tiedot Asunnottomien yön kotisivulta.

Lopuksi kuva asuntokatastrofista Kupittaanpuistosta.


PS. Mikään kolmen sarja ei tietty ole mitään ilman ylimääräistä pykälää. Onnea äiti ja isä 45-vuotishääpäivän johdosta!

12.10.08

Politiikkaa ja gallupeja

Päiväkirjaa loppuviikosta: torstain ja perjantain olin Etelä-Suomen maakuntien liittouman eli Ellin kokouksessa Vierumäellä Lahden lähellä. Elli on seitsemän eteläsuomalaisen maakuntaliiton yhteinen elin, joka keskittyy toiminnassaan lähinnä yhteisiin edusvalvontakysymyksiin. Kerran vuodessa Elli pitää kaksipäiväisen yhteiskokouksen, jolloin paikalle matkaavat liittouman kaikkien maakuntahallitusten jäsenet. Aika konklaavi siis, meitähän on jo pelkästään Varsinais-Suomessa 19 ja virkamiehet till.

Tällä kertaa Ellin suurin murheenaihe liittyi Alluihin ja Elluihin eli aluehallinnon uudistamishankkeeseen . Etelä-Suomessa ei ole selvää, miten alue tulee jakautumaan Alluihin ja Elluihin. Alueelle pitäisi tulla lähinnä yksi Allu ja kaksi Ellua, mutta tästäkin on eri näkemyksiä. Perusperiaate on, että Ellujen pitäisi sijaita Allujen rajojen sisällä. Maakuntien pitäisi muodostaa keskenään yhteistoiminta-alueita. Maakunnat kinaavat kuitenkin keskenään siitä, miten yhteistoiminta-alueet pitäisi muodostaa. Uudenmaan kanssa haluaisivat liittoutua lähes kaikki, mutta Uusimaa itse ei kaipaa montaakaan, eikä ehkä edes koko Elliä. Tilanne muistuttaa hieman teini-ikäisten ihmissuhteita...

Yhteistoiminta-alueet ovat korvike sille, että maasta ei löydy halua tai poliittista kykyä tehdä todellista maakuntareformia. Osa maakunnista on siten on solmimassa suhteita eli yhteistoiminta-alueita Ellin ulkopuolelle Etelä-Savoon, osa taas ei missään tapauksessa halua sitä. Varsinais-Suomi on ottanut tilanteen rauhallisesti: meitä on kehotettu liittymään samaan yhteistoiminta-alueeseen Satakunnan kanssa ja me pidämme sitä ihan luontevana. Yhteistyötä on tehty sinnepäin ennenkin, huolimatta siitä, että maakunnan kehitysakseli suuntautuu enemmän Turku-Salo-Uusimaa -suuntaan. Meille kelpaisi virallinen yhteistoiminta-alue pohjoiseen ja epävirallisempi yhteistyöalue etelään eli Elli-yhteistyön jatkuminen. Ellin tulevaisuus on nyt kuitenkin aidosti auki.

Kokouksessa kävi selvästi ilmi se hallinnollinen eloonjäämiskamppailu, mitä nyt käydään. Tosi tärkeä asiakirja tulee olemaan strateginen tulossopimus ja tuleva maakuntaohjelma. Kyseessä on siis maakunnan maakuntaohjelma, ei vain maakuntaliiton ohjelma. Tämä kytketään voimakkaasti Ellun tulostavoitteisiin, Ellu ja yhteistoiminta-alueet tulevat marssimaan käsi kädessä ministeriöön rahaneuvotteluihin. Maakuntaliitot pääsevät totsu- eli toteuttamissuunnitelmaprosessiin ja valtion tulosneuvotteluprosessiin, mutta vain yhdessä yhteistoiminta-alueena, eivät erikseen. Tässä kulminoituu yhteistoiminta-alueen merkitys, siellä on pystyttävä tekemään oikeita päätöksiä. Maakuntaohjelmasta tulee sillä tavalla ohjelmien ohjelma, että viranomaisille tulee velvoittavuus edistää sitä. Ylimaakunnallisesta yhteistyöryhmästä tulee ikään kuin puolikas tasoa lisää hallintoa maakuntahallinnon päälle, päätökset on tehtävä yhteistoimintaelimessä ja niihin voi hakea muutosta, eli ne ovat siis viranomaiselimiä. Muiltakin osin tuntuu, että valmistelussa eivät kaikki osalliset tahot todellakaan taida lähteä hallinnon riisumisesta vaan joukossa on kovaa halua säilyttää vanhoja valta-asemia. Ei hyvä, ei ollenkaan.

Hanke on iso juttu. Hankkeen säädöstyöryhmässä pitää uudistaa parisen sataa lakia ja tehdä Alluille ja Elluille pari puitelakia. Tätä tullaan veivaamaan koko ensi kevät, huh. Lisätietoa aluehallinnon uudistamishankkeesta saat täältä.

Vierumäki oli aika hauska paikka, urheilullinen ja luonnonläheinen. Kokousväellä oli tarjolla iltaohjelmana ennen päivällistä curlingia, nuijasählyä, uimista tai omatoimista ulkoilua lähimaastossa. Valitsin ulkoilun, oli ihana lähteä iltahämärissä vähän ulos rauhoittumaan. Tässä pari kuvaa läheisestä järvestä ja lammesta: maisema, heijastumia veteen ja rantavedessä pulikoiva peloton vesimyyrä.


Perjantaina kokouksen loputtua pummasin uusimaalaisilta bussikyydin Helsinkiin. Meillä oli Vihreiden puoluehallitus. Hallitus otti kantaa kaupunkikeskustojen kävelyalueisiin, kannarin voit lukea täältä. Lopulta palasin pikkutunneilla kotiin Turkuun.

Lauantaina olin päivystämässä torilla Vihreiden kojulla, tai oikeammin kasvihuoneella. Sää ei ollut mitä parhain, mutta Vihreät Naiset jakoivat soppaa ja sanaa. Ihmisiä kävi juttelemassa ihan mukavasti. Illan makasin kotona rättiväsyneenä. Sunnuntai kului ruoanlaitossa, puutarhahommissa ja Vihreiden valtuustoryhmän kokouksessa. Kotona tein kaalipataa kasvimaamme komeista lehtikaaleista ja kokouksessa viimeistelimme valtuustoryhmämme talousohjelman, joka julkistetaan huomenna maanantaina. Kyseessä on ryhmän puheenvuoro keskustelussa, jota käydään Turun talouden tasapainottamisesta ja ensi vuoden talousarviosta sekä tulevien vuosien taloussuunnitelmista. Olemme paperissamme ottaneet kantaa kaupunginjohtaja Pukkisen esityksiin ja tuomme esiin omia ajatuksiamme. Lukekaa lisää huomenna!

Olen muuten tavattavissa torilla maanantaina klo 14.30-16.30, tervetuloa juttelemaan!

Viikolla on ihmetystä herättänyt maailmantalouden lisäksi hyvin paljon pienempi ja paikallisempi asia: kestovaippakielto kaupungin päiväkodeissa. Älytöntä: teknisesti ottaen kestot ovat jokseenkin samanlaisia kuin kertavaipatkin: vaipat pois ja kääröön, käärö säilytysastiaan/roska-asiaan, peppu pesulle ja uusi vaippa. Mikä ihmeen mikrobivaara tähän sisältyy kestovaippojen osalta? Vaipathan pestään kodeissa, ei päiväkodeissa. Ja säilytystä se on roska-astiasäilytyskin, yhtä lailla vaipat sielläkin haisevat. Mikrobien vastustaminen päiväkodeissa on kyllä tärkeää, mutta se käy parhaiten, kun pidetään huoli perusasioista: käsien pesusta, lelujen puhtaudesta ym. En käsitä päätöstä ja se on sitä paitsi kaupungin ympäristötavoitteiden vastainen. Päätös täytyy kumota!

Ihmetystä herätti ehkä joissain kahvipöydissä myös sunnuntaiaamun Turun Sanomien vaaligallup. Meidän leirissämme tunne oli tietysti riemu. Gallupin perusteella vihreät olisivat voittamassa Turussa 3 lisäpaikkaa. Kokoomus voittaisi yhden, samoin krisut, demarit häviäisivät kaksi ja samaten vassarit kaksi, ruotsalaiset yhden. Perussuomalaiset nousisivat valtuustoon kahdella paikalla ja Olavi Mäenpää putoaisi tykkänään. Tsekkaa juttu lehdestä! Lisää löydät täältä.

Gallupit ovat tietty kivoja, mutta gallupit eivät äänestä. Yhtään ääntä ei ole vielä annettu, ja äänestäjämme eivät ole kuuluisia äänestysvarmuudestaan. Kampanjan viime viikkojen onnistumisen ohella sää voi vaikuttaa, samaten maailmantalouden myllerrys. Muista, että vaalivoittoon me Vihreät tarvitsemme juuri sinun ääntäsi! Pelkkä sympatia ei nyt lämmitä eikä auta.

Sinällään hyvä gallupkannatus ei ollut yllätys. Pärjäsimme eduskuntavaaleissa ja vihreiden valtuustoryhmä on tehnyt koko menneen vaalikauden hyvää, ahkeraa ja yhtenäistä työtä. Kaupunkilaisilta on pitkin vaalikautta tullut kannustavaa palautetta ja sen toivoisi tietysti realisoituvan myös vaalituloksessa. Turun kaupunki tarvitsee todellisen suunnanmuutoksen toiminnassa, taloudessa, yhteistyössä ja johtamisessa, ja me olemme sen potentiaalisimmat toteuttajat. Äänestä siis, hyvä äänestäjä, ja anna valtakirja paremmalle tulevaisuudelle!

Lisää mainosta:joukkoliikennetilaisuus ti 14.10.

Ratiritirallaa, mennään ratikalla - vai mennäänkö?

Tervetuloa keskustelemaan Turun joukkoliikenteestä Panimoravintola Koulun historianluokkaan tiistaina 14.10. kello 18.30. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Keskustelua johtaa joukkoliikennejohtaja evp. Erkki Airaksinen. Keskustelussa mukana ovat kaupunginvaltuutettu, joukkoliikennelautakunnan pj Mika Maaskola (sdp), Kokoomuksen Turun aluejärjestön vpj, joukkoliikennelautakunnan vpj Niko Aaltonen (kok) ja kaupunginvaltuutettu, ympäristö- ja kaavoituslautakunnan jäsen Elina Rantanen (vihr).

Anni Sinnemäki Turussa huomenna maanantaina!

Kansanedustaja ja Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki piipahtaa huomenna maanantaina 13.10. kauppatorin Kasvihuoneella. Anni ehtii vierailla Turussa vajaan tunnin n.klo 14.30-15.30. välisenä aikana. Jos ehdit, tule tapaamaan Annia ja viemään viestiä valtakunnan politiikkaan!

9.10.08

Turkulaista puoluerahoitusta A-studiossa

Jii-haa! Eka "vapaailta" viikkokausiin, ja sain päivitettyä nettisivuni! Tai no, vapaa ja vapaa, kokeita olisi kyllä pitänyt korjata. Mutta pakko kampanjaakin on joskus ehtiä miettiä. Nyt sivut ovat edes miten kuten ajan tasalla.

Tänään tuli A-studiossa pitkä juttu Turun kaupungin puolueille antamasta rahoituksesta. Turkulaisten äänestäjien kannattanee katsoa juttu, se löytyy Yle Areenan sivuilta täältä. Ohjelmassa kerrotaan siitä rahasta, joka päätyy kokoomuksen, demareiden ja vasemmistoliiton puoluetoiminnan tukemiseen erilaisten avustus- ja yhdistysjärjestelyjen kautta.

7.10.08

Ei kampanjaa näissä vaaleissa?

Voi hitsinpimpula. Nähtävästi en ole tekemässä näissä vaaleissa mitään kampanjaa, sillä en ole ehtinyt panna tikkuakaan ristiin kampanjani eteen. Aika menee tykkänään työn ja luottamustehtävien hoitamiseen, enkä silti ehdi tehdä kaikkea mitä pitäisi. Ei ole ehdokkaalla esitettä, ei mainoksia, ei mitään. Minkähänlainen jymymene(s)tys tästä mahtaa tulla?

Sitten viime päivityksen olen ollut lauantain töissä (ensin lauantaikoulupäivä ja sitten puoliveso puheenymmärtämisestä koulussa), sunnuntain Kirjamessuilla ja poliittisissa neuvotteluissa. Maanantaina töissä, tarkastuslautakunnan projektiohjausryhmässä, valtuustoryhmän kokouksessa ja valtuuston kokouksessa, tänään tiistaina töissä ja tarkastuslautakunnan kokouksessa. Koska edellinen viikonloppu kului valtuuskunnan kokousta vetäessä, alan tuntea olevani levon tarpeessa.

Maanantain valtuustossa olinkin aika hiljaista tyttöä, sillä tämä jatkuva venyminen ja vanuminen mahdottomiin aikatauluihin alkaa vaatia veroaan. Selkälihas kramppasi niin että silmissä kipunoi. Pidin parempana olla menemättä irvistelemään puhujanpönttöön. Mutta jos valtuuston lista kiinnostaa, löydät sen täältä. Ja osasivat ne puhua pitkään ilman minunkin jaarituksiani, kokous kesti yli kolme tuntia. Tarkastuslautakunta tänään kesti sekin ainakin kolme ja puoli tuntia. Tosi mukavaa kipeällä selällä... Meillä oli kaksi hallintokuntavierailua, ja ei sille mitään voi, että niihin menee aikaa. Vierailut olivat kyllä kiinnostavia ja haastatteluissa tuli esiin paljon uutta.

Koulussa alkoi viime viikolla uusi jakso. Ensimmäinen viidennes kouluvuotta on siis takanapäin (mitä nyt vieläkin on kokeita korjaamatta, anteeksi oppilaat!). Samalla tupsahtivat opetusharjoittelijat taloon ja alkoivat pitää ensimmäisiä tuntejaan. Minulla on tänä syksynä neljä harjoittelijaa henkilökohtaisessa ohjauksessani.

Tässä jaksossa minulla on kolme uutta peruskouluryhmää, kolme vanhaa ja yksi lukion tutkimuskurssi. Tutkimuskurssi on hauska vedettävä. Viereisessä kuvassa on tänään lukiolaisten kanssa väsäämämme värikäs matovaario eli matojenkasvatuskomposti. Vanhan hienon matovaariomme lasilevy oli hajonnut ja jouduin hankkimaan uuden lasiastian lierojen kodiksi. Saa nähdä miten viihtyvät. Oppilaat kerrostivat huolella multaa, hiekkaa, kasveja ja omenia, joten perusasioiden pitäisi olla kunnossa. Kurssin aikana lierot tekevät kauniista kimarasta mustaa multaa. Näitä koe-eläimiä seuraamalla tutustumme hajottajien toimintaan ekosysteemissä. Huomenaamulla alkavat kurssin "oikeat" tutkimustyöt.

Politiikasta lyhyesti: lähinnä on tullut kummastelua ja kauhisteltuakin maailmantalouden myllerrystä. Mitähän islantilaiset mahtavat näinä aikoina ajatella? Huh. Tuntuu todella kurjalta ajatella, että pieni maa on menossa kohti bankrottia joidenkin yli-innokkaiden pankkiirien takia.

Vihreät julkaisivat tänään ilmastoreformin, jossa esitetään 12 paikallista ratkaisua ilmastokriisiin. Voit tutustua linjauksiin täällä. Tänään puolue on myös ottanut kantaa aselain uudistamisen keskisimpiin kysymyksiin. EU:n tuoreista ja tärkeistä ilmastolinjauksista voit lukea lisää Satu Hassin blogista eli täältä.

Iloiseksi lopuksi liitän tänne tänään ohimennen Kupittaan puistosta napsimiani kuvia. Joskus pitää hopusta huolimatta pysähtyä katsomaan kasteen kimallusta. Aamu oli kaunis ja syksyinen puisto ihana. Suosittelen muillekin puistovisiittiä, jos ilmoja riittää.

3.10.08

Politiikkaa ja pisaroita

Viikko on ollut raskas. Koko viime viikonloppu meni kokousta vetäessä ja työviikko alkoi ylppäreiden korjaamisella. Rästitöitä (mm. kolmet kokeet) olisi vaikka kuinka. Mutta tänään töistä kotiin palattuani en kerta kaikkiaan jaksanut ajatellakaan mitään duunia, vaan painuin kameran kanssa puutarhaan. Vettä satoi, ja puutarha oli litimärkä, joten päädyin kuvaamaan pisaroita. Tulokset näette bloggauksen lopussa.

Sitä ennen hieman politiikkaa. Tänään on uutisoitu, että Opetushallitus aikoo uusia opetussuunnitelmat. Ainakin siis peruskoulun, lukiosta en tiedä. Uusi ops otetaan käyttöön kolmen vuoden päästä. Erinomaista. Eikä tarvitse tehdä kovin suurta numeroa uudistuksesta, kaivakaa vain naftaliinista se edellinen ops. Se, jota silloin kovasti kritisoitiin liian suuresta valinnaisuudesta peruskoulussa ja teoriaopetuksen liian vähäisestä määrästä. Se, jonka tilalle demarit ja heidän Kirsi Lindroosinsa (sittemmin opetushallituksen uusi ja vielä sittemmin ex-pääjohtaja) silloin vuosikymmen alussa väen väkisin tunkivat tämän nykyisen virityksen. Kouluissa oli kuulemma kaiken maailman joutavanpäiväistä bändisoittoa, moponkorjauskurssia ja poninhoitoa, ja niistä oli päästävä eroon.

Vastustin silloin voimakkaasti toimivaksi koetun opsin uudistamista. Ja niin vastusti moni muukin, mm. suurin osa suomalaiskoulujen rehtoreista. Vaan vähänkö demarit ja Lindroos siitä välittivät. Olin itsekin joskus eduskunnassa tapaamassa Lindroosia Vihreiden silloisen koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtajan omisnaisuudessa. Yritin selittää hänelle, että suunnitellun kaltainen opetussuunnitelman uudistus johtaa vain siihen, että kouluviihtyvyys kärsii ja koulupudokkuus kasvaa. Kaikki lapset eivät ole teoreettisesti suuntautuneita, ja peruskoulun täytyy olla myös heitä varten. Vaan kuin olisi seinille puhunut: Lindroos ei ollut yhtään kiinnostunut kentän kritiikistä, vaan ajoi jääräpäisesti läpi omaa näkemystään. Minkä seurauksista saamme nyt kärsiä. Peruskoulu on liian raskas ja ihmisenä kasvaminen on jäänyt tietopainotteiselle oppisisällölle kakkoseksi. On korkea aika uudistaa moinen hölmö "uudistus" unholaan. Kiitti vaan, demarit, mutta tällä kertaa lienee parempi hoitaa homma jonkun muun vetovastuulla.

Kuluneella viikolla myös kokoomuksen Turun ryhmäpuhis Petteri Orpo ilmoitti saattavansa hankkiutua eroon demariajatuksista ensi valtuustokaudella. Turun Sanomien haastattelussa kerrottiin mm. seuraavaa: "... Orpo vakuuttaa, että puolue tekee tulevalla vaalikaudella hallitussopimuksen vain sellaisten ryhmien kanssa, jotka yksiselitteisesti sitoutuvat kaupungin talouden tasapainottamiseen kolmessa vuodessa. - Katsomme, mitkä porukat ovat siihen valmiita. Nyt kun katsoo eri ryhmien politiikkaa, tuntuisi luontevalta, että sopimuksessa ovat mukana keskiryhmät ja kokoomus, hän sanoo.".

Samankaltaista ajatusta minäkin olen omilleni yksityisesti esittänyt, tähän kuluneeseen vaalikauteen täysin kyllääntyneenä. En kuitenkaan oikein usko muutoksen toteutumiseen. Orpo lupaa vaan, luulen. Tuskin sana tulee lihaksi, kokoomuksella on liian pitkä lehmänkauppahistoria demarien kanssa, jotta he uskaltaisivat tehdä suuren rypyn rakkauteensa. Eivät ainakaan tähän mennessä ole uskaltaneet, eivät edes yksittäisissä asioissa kuten vaikkapa päivähoidon siirtämisessä opetustoimen yhteyteen. Siinäkin kokoomus peesasi demareiden muutosvastarintaa, vaikka lasten ja lapsiperheiden etu ja kokoomuksen pitkäaikainen tavoite olisi ollut uudistaa varhaiskasvatuksen hallinto ja organisaatio.

Tilanne Turussa kuluneella valtuustokaudella on kahden suurimman valtuustoryhmän suhteen ollut se, että toinen on ollut onneton ja toinen ponneton. Demarit ovat jarruttaneet tarvittavia uudistuksia yksi toisensa jälkeen ottamatta millään tavalla vakavasti vastuutaan kaupungin toiseksi suurimpana poliittisena ryhmänä. Mikään ei saisi muuttua, vaikka maailma on jo muuttunut ympärillä. He eivät myöskään ole kokeneet kaupungin talousongelmien kuuluvan heille juuri millään tavalla.

Ymmärrän hyvin, että kaupunginjohtaja Pukkisen paperissa on monta kohtaa, jotka eivät demareille kelpaa. Eivät ne kelpaa meille vihreillekään. Minustakin paperi on ideologissävytteinen. Mutta ei se ole mikään syy sanoa, että koko paperi on "ihan skeidaa", Alma Median toimitusjohtaja Telannetta lainatakseni. Turun taloustilanne on niin vakava, että vastuullisten puolueiden on pakko istua samaan pöytään miettimään, mitä kaikkea voi ja pitää tehdä, ja miten hoidetaan näin suuren organisaation sitoutuminen tarvittaviin muutoksiin sekä henkilökunnan että päätöksentekijöiden taholla.

On sääli, että demarit omalla toiminnallaan ajavat Vihreät yhteistyöhön kokoomuksen kanssa. Periaatteessahan meillä olisi enemmän yhteistä demarien kuin kokoomuksen kanssa, jos verrataan poliittisia tavoitteita. Mutta miten tehdä yhteistyötä puolueen kanssa, joka ei halua eikä kykene yhteistyöhön? Kas siinä pulma.

Vihreiden keskusteleva toimintatapa ja ryhmäkurittomuus on asia, jota demareiden sisäinen koheesio ei nähtävästi kestä. Turun demarien päätöksentekokulttuuri poikkeaa ratkaisevasti meistä vihreistä ja monista muista. Nähtävästi se pysyy kasassa jotenkuten, jos kukaan ei keikuta venettä. Jos puolue tekisi aitoa yhteistyötä jonkin toimintatavaltaan sellaisen ryhmän kanssa kuin Vihreät, demareiden sisäinen "yksituumaisuus" romahtaisi kuin Potemkinin kulissit ja vaatisi suurta muutosta. Siksi demareille taitaa olla parempi tuntea inhoa meitä kohtaan ja pysytellä tutuissa toimintatavoissaan kokoomuksen kanssa.

Kokoomusta voi syyttää tälla kaudelle ponnettomuudesta. Kaupungin suurin puolue ja siksi paljon valtaa, mutta vain vähän todellisia tekijöitä eikä juuri ketään, joka ottaisi vastuuta kokonaisuudesta ja poliittisten ryhmien sitouttamisesta tehtävien linjauksien taakse. Aleksi Randellista täytyy sanoa, että hän sentään yritti. Ei aina onnistunut, mutta yritti. Sen jälkeen, kun Randell jätti kaupunginhallituksen vetovastuun, ei tilalle ole tullut toista yrittäjää poliittisen prosessin ohjaajaksi. Pekka Ruola ei muistaakseni kertaakaan edes käynyt Vihreiden ryhmässä keskustelemassa jostain päätöksentekoon tulevasta asiasta. Aila Harjanne nyt taas ei paljoa ehdi tehdä loppukautenaan, hänen kohtalonsa taitaa olla enempi toteuttaa muiden tekemiä linjauksia. Ryhmäjohtaja Petteri Orpo katosi kansanedustajaksi tultuaan Helsingin sykkeeseen, eikä hänen aikansa tunnu enää riittävän tarvittavaan kommunikointiin Turun asioista. Aika tyhjän päällä on oltu, ja se näkyy tuloksissa.

On hyvä, jos edes kokoomus havahtuu huomaamaan muita suuremman vetovastuunsa poliittisesta prosessista. Parempi olisi , jos kaikki havahtuisivat ja päätöksiä tehtäisiin kunnallisessa konsensushengessä. Jos kuitenkin poliittiset faktat ovat sellaiset, että edes välttämättömiä uudistuksia ei saada aikaiseksi, olisi syytä panna kuviot uusiksi. Tässä Turun tapauksessa uskon tämän kuitenkin vasta sitten kun näen sen toteutuvan.

Ironista tilanteessa on tietenkin se, että hallitussopimus on nimenomaan demareiden lempilapsi. Esimerkiksi meille vihreille olisi mainosti käynyt strategisen johtamisen parantaminen ja Turku-strategian ohjausvaikutuksen kasvattaminen. Mutta nyt meillä on hallitussopimus. Saa sitten nähdä, johtaako se siihen, millä sen tuloa aikanaan perusteltiin: politiikan paluulla politiikkaan. Ja jos johtaa, kuinka lujaa sitten itketään?

No, tässä nyt paremmaksi lopuksi kuvia "vesipuutarhastani".















Rohkeasti kohti kunnallisvaaleja

Vihreät avasivat tänään valtakunnallisen kunnallisvaalikampanjansa teemalla Rohkeutta on... Tsekkaa kampanjasivut täältä. Samassa yhteydessä julkistettiin kampanjajulisteet. Mitäs tykkäätte? Näitä on kuusi erilaista, liittää täräytin ne kaikki tänne. Minä pidän :), innostuin heti kun näin luonnokset puoluehallituksessa. Hieman erilaista kuvakieltä poliittisessa mainonnassa, vai kui?